GIMP Suomi
Opi GIMP, osa 1: Piirtotyökalut - päivitetty 7.11.13 Lisää opastusta Gimpistä...

Piirto- ja maalaustyökalut

Edessäsi on opassarjan ensimmäinen osa. Tässä oppaassa käsittelemme GIMPin erilaisia piirto- ja maalaustyökaluja, joita löytyy moniin erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin. Koitamme käsitellä niiden käyttöä ja erilaisia käyttötarkoituksia mahdollisimman yksinkertaisesti mutta silti kattavasti.

Aluksi...

Vilkaistaan ensinnä, että miltä koko ohjelma näyttää. Gimp koostuu vähintään kahdesta ikkunasta, joista toisessa on käsiteltävä kuva ja toisessa on työkaluvalikko. Gimpin työtila on teemoja myöten melko monipuolisesti kustomoitavissa, joten oma Gimppisi saattaa näyttää erilaiselta, kuin tässä kuvassa. Pääasia on, että löydät nämä äsken mainitut kaksi ikkunaa. Tässä osassa käsiteltävät työkalut siis löytyvät kuvaan merkitystä työkaluvalikoimasta.

kuvei Gimp 2.6.3 Kubuntu Linux -käyttöjärjestelmällä. Kuvassa myös valinnainen ylimääräinen telakka oikealla, jota sinulla ei välttämättä ole. Ikkunoista lisää osassa 6. Klikkkaamalla näet kuvan täysikokoisena.

Painotan nyt vielä, että Gimpin työtila on laajasti muokattavissa, joten omassa Gimpissäsi saattaa olla eri määrä ikkunoita, eri työkaluja näkyvissä, erilainen ulkoasu ja niin edelleen. Tässä pari kuvankaappausta omasta työtilan asettelustani eri käyttöjärjestelmillä.
Gimp 2.8 Windows 7
Oma asetelmani

Gimp 2.8 toi kovasti kaivatun uutuustoiminnon, nimittäin mahdollisuuden ajaa Gimpiä yhdessä ikkunassa. Toiminto ei ole oletuksena käytössä, vaan kaikki avoimet dokumentit ja telakat ovat omana ohjelmaikkunanaan. Toiminnon käyttöönotto ja muut asiaan liittyvät temput käsitellään oppaan osassa 6: Työtilan hallinta, jota voit sen verran kurkata vaikka heti aluksi, niin voit sitten harjoitella mieluisalla asettelulla.

Lisäksi, jos Gimppisi pyörii jostain syystä kielellä, jota et ymmärrä, vilkaise 7: Kielen valinta

Paikanna nyt kuvaikkunan valikkoriviltä painike Tiedosto ja valitse sieltä Uusi. Sitten syötä haluamasi koko kuvallesi niin pääset tutustumaan oppaan aiheisiin.

Sivellin (P) ja Kynä (N)

Sivellin on erittäin yksinkertainen työkalu: Pidä hiiren painiketta pohjassa ja kuvaan ilmestyy viivaa, kun liikutat hiirtä kankaalla.

Kuten näet, työkaluvalikon alapuolella on kaiken maailman säätimiä ja nappuloita. Katsotaan niistä tärkeimpiä. Etsi ensiksi kohta Sivellin. Sen vasemmalla puolella on painike, jota painamalla voit valita mieluisan siveltimen käyttöön. Vieressä näkyy valitun siveltimen nimi.

Tämän alapuolella on kolme liukusäädintä. Ylin on nimeltään Koko, josta voi yksinkertaisesti valita, monenko pikselin paksuista viivaa halutaan tehdä.

Kynä on muuten Sivellintä vastaava työkalu, mutta sen jälki on kovareunainen. Lisäksi siveltimestä poiketen kynä napsahtaa aina osoitinta lähimpään pikseliin

Kuvassa Kynän ja Siveltimen jäljen vertailua.

Käytettäessä sivellin- ja väripohjaisia työkaluja, voit asettaa aktiivisen edustavärin haluamastasi kuvan kohdasta asettamalla osoittimen kyseiseen kohtaan, painamalla CTRL -näppäimen pohjaan ja klikkaamalla.

Gimpin liukusäätimet

Gimp 2.8 esitteli monipuoliset liukusäätimet. Niitä voi säätää viidellä tavalla: Ensinnäkin klikkaamalla (tai raahaamalla) säätimen yläpuolta voi sen asettaa haluamaansa kohtaan. Toisekseen raahaamalla säätimen alapuolta voi sen nykyistä arvoa hienosäätää. Kolmanneksi säätimen oikeassa päässä on nuolipainikkeet ylös ja alas, joista arvoa voi painamalla muuttaa. Neljänneksi voit klikata säätimen numeroarvoa ja syöttää sen tilalle näppäimistöllä käsin haluamasi arvon. Viimeiseksi voit pyöräyttää hiiren kiekkoa osoittimen ollessa säätimen päällä. Tämän tarkkuus vaihtelee säätimen mukaan, esimerkiksi alla olevan esimerkin säädin liikkuu jokaisella kiekon askeleella sadasosan, kun taas tason läpinäkyvyyssäädin liikkuu yhden prosentin askeleella.

Esimerkki Gimp 2.8:n uudesta monipuolisesta liukusäätimestä.

Muut piirtotyökalut:

GIMPissä on vielä 2 piirtotyökalua äsken käsiteltyjen lisäksi. Nämä eivät tosin ole kovinkaan yleisesti käytettyjä tai tarpeellisia, joten emme käsittele niitä liian tarkasti.

Mustekynä (K)

Tämä työkalu on tarkoitettu mustekynämäisen jäljen aikaansaamiseen. Piirtopöydän kanssa käytettynä sillä saa aikaan tyylikkään kirjoitusjäljen, kuten tässä Peltzin kirjoittamassa näytteessä.

Mustekynä ja piirtonäyttö.

Voit nopeasti täyttää valitun alueen haluamallasi värillä vain raahaamalla edusta- tai taustavärin valintaruuduista suoraan kuvaasi. Sinun ei siis tarvitse erikseen valita tätä työkalua. Tässä toivottavasti havainnollistava kuva.

Värit voi helposti muuttaa takaisin alkuperäisiin klikkaamassa kerran isojen neliöiden vieressä olevia kahta pienempää mustaa ja valkoista neliötä. Värivalinnan oikealla puolella olevat nuolet vaihtavat edusta- ja taustavärin paikkaa, mutta tämä käy nopeammin painamalla kerran näppäimistössäsi olevaa X-kirjainta.

Sekoitustyökalu (L)

Työkalun nimi ei ole kovin kuvaava, joten siksi kutsumme sitä mielummin väriliuku- eli gradienttityökaluksi. Tämä työkalu tekee väriliu'un oletuksena edustaväristä taustaväriin, eli oletuksena mustasta valkoiseen. Klikkaa ensin pistettä, jossa haluat mustan kohdan olevan. Sen jälkeen, hiiren painike yhä alhaalla, raahaa osoitin sinne jossa haluat valkoisen olevan. Irroita hiirenkorva, ja eteesi tulee väriliuku mustasta valkoiseen jossa sävyt vaihtuvat haluamallasi matkalla. Mitä suuremman väriliu'un teet, sitä sulavammin värit vaihtuvat.

Kuvassa näkyy alku- ja päätepiste, sekä viiva joka yhdistää ne. Taustalla valmis väriliuku.

Työkalua käytetään pääasiassa yksinkertaisiin taustoihin sekä valaistuksen tekemiseen. Voit valita monia valmiita väriliukuja sekä eri muotoja. Väriliu'un ei ole pakko olla suora, vaan se voi olla esimerkiksi ympyrän muotoinen, jossa ympyrä(edustaväri) muuttuu pikkuhiljaa taustan(taustavärin) väriseksi.

GIMP sisältää myös työkalun, jolla voi tehdä omia väriliukuja. Katsoimme sen kuitenkin kuuluvan tämän oppassarjan aihepiirin ulkopuolelle.

Sekalaiset

Sekalaiset-osiossa käsittelemme työkaluja, jotka katsomme tärkeiksi ja helposti opittaviksi, mutta ne eivät kuitenkaan sopineet aiempiin kategorioihin.

Tekstityökalu (T)

Tekstityökalulla voit lisätä ja muotoilla tekstiä. Raahaa kankaalle haluamaasi kohtaan haluamasi kokoinen alue tekstiä varten ja kirjoita teksti näppäimistöllä. Tekstin väri on oletuksena nykyinen edustaväri, mutta sitä voi muuttaa lennosta samalla tavalla kuin edusta- ja taustavärejäkin klikkaamalla tekstityökalun asetuksissa olevaa Väri -painiketta. Ehkä keskeisin osa tekstin suunnittelussa on kirjaisin eli fontti. Gimp hakee fonttikirjastoonsa automaattisesti tietokoneeseen asennetut fontit, mutta joskus ne eivät vain riitä. Ei hätää. Internetistä saa tuhansia ja taas tuhansia fontteja jokaiseen tarpeeseen. Hyvä sivu tähän on esimerkiksi Dafont .

kuvei Tekstityökalu Gimp 2.8:ssa. Teksti kirjoitetaan suoraan kuvaan.

Jos olet tottunut Gimp 2.6:een, sinulle on yllätys. Kuten ylläoleva kuva osoittaa, 2.8:n tekstityökalu sallii tekstin ominaisuuksien säätelyn merkeittäin suoraan kankaalla.

Uusien fonttien asentaminen on helppoa:
Siirrä fonttitiedosto kansioon C:\Users\[käyttäjä]\.gimp-2.8\fonts, olettaen että Windowsisi sijaitsee C-asemalla. Fontit ovat valittavissa Gimpissä, kun käynnistät sen seuraavan kerran (tai virkistät fonttikirjaston).

Kuvan tallentaminen

Nyt on kutakuinkin peruspiirtotyökalut käyty läpi. Ehkä olet jo tämän oppaan aikana ehtinyt saada aikaan jotain hienoa, jonka kenties haluat säilyttää. Mikset siis tallentaisi luomustasi?
Tiedosto -> Tallenna
Saat eteesi tallennusikkunan. Ikkuna kutakuinkin selittää itsensä; syötä Nimi -kohtaan haluamasi nimi ja etsi ikkunan keskellä olevasta ruudusta haluamasi kansio.

Uutuus Gimp 2.8:ssa: tämä tallentaa kuvasi Gimp -projektina (eli tiedostoformaatissa .xcf). Jos haluat tallentaa kuvasi sellaiseen muotoon, että voit näyttää ja käyttää sitä muissa ohjelmissa, valitse Tiedosto -valikosta aiemman sijaan Vie. Siihen, miksi tämä formaatti on erityinen, palaamme myöhemmin.

Syy tallennus/vienti -erottelulle on, että voit selkeästi pitää erillään tallennukset, joita teet projektisi edetessä ja lopullisen, normaalin kuvatiedoston luomisen. Tehtyäsi ensimmäisen tallennuksen ja ensimmäisen viennin, voit painaa CTRL-S(ave) tehdäksesi välitallennuksen projektistasi ja CTRL-E(xport) tehdäksesi kuvatiedoston. Systeemi on siis nykyisellään luontevampi.

Gimpissä on kuitenkin yksi näppärä erikoisuus tiedoston viemiseen liittyen: voit oletuksena kirjoittaa itse haluamasi tiedostotunnisteen tiedostonimen perään. Jos esimerkiksi haluat viedä kuvasi .jpg -muodossa, kirjoita haluamasi nimi muodossa nimi.jpg. Tällöin Gimp tallentaa kuvasi .jpg -tiedostoksi. Jos kuitenkin mieluummin haluat valita tiedostoformaatin perinteisempään tyyliin listasta, sellainen löytyy ikkunan alareunasta kohdasta Valitse tiedoston tyyppi. Kannattaa kuitenkin harkita, sillä Gimp tukee melkoista määrää eri tiedostomuotoja.

Extra:

Siveltimistä...

Asetukset

Kuten oppaassa aiemmin pantiin merkille, sivellintyökalun asetuksissa oli aika läjä sen seitsemän sortin säädintä. Monet näistä ovat yhteisiä kaikille siveltimiä käyttäville työkaluille, joten lienee sopivaa perehtyä niihin. Katse oikealle.

Alkupuoli varmaankin selittää itsensä. Tila -kohta valkenee opassarjan kolmososassa. Läpinäkyvyys määrittää, kuinka peittävää piirrosjälki on. Koko määrittää pikseleinä, minkä kokoiseksi käytettävä sivellin skaalataan. Suhde määrittää siveltimen leveyden ja korkeuden suhteen, positiivinen arvo madaltaa sivellintä ja negatiivinen kaventaa. Kulma kiertää sivellintä.

Sitten vilkaistaankin valikon alaosaan, josta löydämme kolme valintaruutua. Värinä tekee leikkisän efektin, jossa jälki heittelehtii osoittimen ympärillä. Tasainen veto tasoittaa osoittimen liikettä aivan kuin sillä olisi liikkeen muutosta vastustava massa. Kasautuva saa aikaan sen, että maalatessa vajaalla peitolla samassa kohdassa käynti yhdellä vedolla jättää tummemman jäljen.

Ja sitten vielä... hrr... hämmästyn itsekin välillä siitä, mitä kaikkea tästä ohjelmasta löytyykään.

Viimeisimpänä mutkikkain, mutta mielenkiintoisin osio: Dynamiikat (Gimp 2.8 uutuus). Dynamiikat ovat erilaisia asetuskokonaisuuksia, joilla yhdistetään eri syötteitä erilaisiin efekteihin. Voit esimerkiksi säätää osoittimen nopeuden vaikuttamaan maalausjäljen väriin tai käyttäessäsi kynää voit asettaa paineen vaikuttamaan jäljen peittävyyteen. Syötteitä ovat paine (tarvitsee kynän), nopeus, suunta, kallistus (tarvitsee kynän), rulla, satunnainen ja häivytys. Efektejä ovat peittävyys, koko, kulma, väri, kovuus, voima, suhde, välistys, määrä, virtaus ja värinä. Osa näistä on sidottuja vain tiettyihin työkaluihin, kuten virtaus liittyy Sormi -työkaluun.

Dynamiikoiden ansiosta tällainen jälki onnistuu yhdellä siveltimen vedolla. Huomaa, kuinka hajonta ja tiheys kasvavat vedon edetessä oikealle (Värinä ja välistys ovat suhteessa häivytykseen) ja jälkien kovuus, koko ja väri ovat satunnaisia. Värille on käytössä koko spetrin kattava Full saturation spectrum -liukuväri, josta käyrien avulla voidaan korostaa punaisen sävyjä.

Edellä mainituista kohdista Häivytys ja Väri tarjoavat lisäasetuksia, jotka näkyvät Dynamiikan valintakohdan alapuolella. Häivytys vaikuttaa pituussäätimen määrittämän matkan jokaisen siveltimen vedon alusta. Voit myös asettaa sen toistumaan tai käänteistää sen.
Jos otat käyttöön Väri -efektin, siveltimen väri poimitaan tässä kohtaa määrittämästäsi liukuväristä kohdasta, joka määräytyy valitsemiesi syötteiden perusteella.

Esimerkkejä erilaisista dynamiikoista. Tässä kaikkissa on käytetty samaa sivellintä, mutta voit käyttää dynamiikoita mille tahansa siveltimelle.

Dynamiikoita voi luoda itse aivan kuten siveltimiäkin ja niitä voi tallentaa myöhempää käyttöä varten. Voit päättää itse, mikä syöte vaikuttaa mihinkin efektiin ja jopa käyrän, jolla syöte vastaa efektiä.

Voit liittää syötteen efektiin relaatiomatriisin avulla ja hienosäätää vaikutusta käyrän avulla.

Tiivistelmä

Kynä ja sivellin
Perustyökalut, hiiren painike pohjassa osoitinta liikuttamalla kuvaan piirtyy viivaa. Työkalujen erona on reunan jälki, joka kynässä on kova mutta siveltimessä pehmennetty.
Siveltimet
Gimpin perussiveltimien lisäksi uusia siveltimiä voi tehdä itse tai ladata muiden tekemiä internetistä. Siveltimet tallennetaan Windowsissa kansioon C:\Program files\GIMP-2.0\share\GIMP\2.0\brushes.
Ämpärityökalu
Ämpärityökalulla voi täyttää samanväriset alueet, koko tason tai valitun alueen haluamallaan värillä tai kuviolla.
Sekoitustyökalu
Sekoitus- eli väriliukutyökalu luo kuvaan väriliu'un. Väriliukuja on eri muotoisia ja -värisiä. Väriliuku luodaan raahaamalla osoitinta halutusta alkupisteestä loppupisteeseen.
Pyyhekumi
Pyyhkii kuvaan piirretyn pois joko valkoiseksi tai alfaksi. Käytetään kuten sivellintä.
Tekstityökalu
Lisää kuvaan tekstin haluamallasi värillä ja -fontilla. Vedä kuvaan ruutu, jonka sisään tahdot lisätä tekstin ja kirjoita teksti ruutuun ilmestyvään tekstikenttään.

Loppusanat

Olet nyt päässyt opassarjamme ensimmäisen osan loppuun, ja sinulla pitäisi olla nyt hallussa GIMPin piirtämiseen tarkoitetut perustyökalut. Seuraava osa käsittelee GIMPin valintatyökaluja. Ennen kuin alamme kirjoittaa sitä, tahtoisimme mieluusti saada palautetta juuri Sinulta koskien tätä ensimmäistä osaa. Oliko teksti helppolukuista? Oliko asiat selitetty tarpeeksi selkeästi? Oliko aihe esitelty johdonmukaisesti? jne. Ensimmäiset kommentit ovat nimittäin avainasemassa siltä osin, että niiden perusteella kehitämme ajatustamme ja kirjoitusasuamme tulevia osia varten. Olethan siis ystävällinen ja autat meitä tekemään tästä opassarjasta hyödyllinen ja helppolukuinen. Ja muistahan toki, että vain epärehellinen palaute sattuu! Kiitos. -(10.8-2008)